Ditt välmående – det viktigaste för ditt barn

Att vara förälder idag är inte lätt. Vi blir dagligen bombarderade med oerhört mycket tips och råd för vad som är det bästa för våra barn. Åsikterna är ändlösa och hur du än gör kommer det alltid finnas någon med andra åsikter. Och fokusen ligger på så många områden så det är omöjligt att hänga med. Det ska vara rätt mat, hemlagad mat, ekologisk mat, ammas, tillräckligt mycket och rätt typ av stimulans, barn måste gå på dagis eller ska absolut inte gå på dagis, det viktigt att bära barnet i sjal eller sele, att sova i egen säng rekommenderas av Socialstyrelsen men samsovning är bättre för anknytningen, att lyssna på barnets skrik som en signal är viktigt men samtidigt är det bra att låta barnet skrika, barnet måste lära sig klara sig själv, dessutom är det bra för lungorna.

Mitt i alla råd och rön missas oftast det allra viktigaste för ditt barn, det som får ditt barn att må bra och utvecklas optimalt, nämligen du. Du som förälder är den allra viktigaste faktorn för ditt barns välmående. Om du som förälder mår bra mår också oftast ditt barn bra. Studier på nyblivna deprimerade mammor har visat att mammans ansiktsuttryck är stelare, har mindre mimik och svarar inte på sina barns signaler. Detta speglar barnet som är mer irriterat och till slut har också barnen mindre ansiktsmimik. Man blir helt enkelt som man umgås.

I all hets om att ge barnen det allra bästa i form av mat, leksaker, kläder och utbildning glömmer vi att ge våra barn oss själva. Det finaste du kan ge ditt barn är din egen tid, den är både oersättlig och unik.

Barn saknar den erfarenhet vuxna besitter men är dock ändå kompetenta i den bemärkelsen att kunna läsa och känna stämningar och agerar ofta på dem. Har du någon gång undrat varför ditt barn alltid krånglar eller gör precis tvärtemot vad du säger när ni har bråttom, är stressad eller på dåligt humör? Vi vuxna tror ofta att barn inte är medvetna om hur vi mår för att de inte kan prata, för att vi sätter upp en glad fasad eller helt enkelt inte berättar vad som står på. Detta är dock felaktigt, de förstår att någonting är fel men går undrandes om vad som är fel. Beroende på ålder och personlighet påverkar det barnet olika. Skolbarn kan få svårare att sköta skolarbetet eftersom deras tankar är hos föräldern. Förskolebarn kan bli mer lättirriterade eller mer klängiga och spädbarn blir irriterade, skriker mer och vill ha mer närhet.

Att vara förälder är inte en enkelt, det är ett helt företag med det vardagliga familjepusslet och all den administration det innebär, ofta med sömn- och tidsbrist. Till råga på allt, finns mindre tid för dig själv och parrelationen om en sådan finns, för att kunna ladda batterierna. Utöver detta finns dessutom kraven och stressen över att följa alla olika råd som ibland ses som ett måste för ditt barns utveckling. Kanske känner du dessutom skuld för att du inte hinner med. Men detta är en omöjlig ekvation mellan tid och göromål.

Vad som anses vara optimal utveckling idag är inte nödvändigtvis detsamma som normal utveckling. Barn har i alla tider utvecklats oavsett var i världen de växt upp, vilken mat och leksaker de haft. Barn kräver varken ekologisk hemlagad mat, pedagogiska leksaker eller förskola. Och de behöver inte en perfekt superförälder för att utvecklas, de behöver en välmående, förälder som har tiden och viljan att vara fysiskt och psykiskt närvarande när det finns möjlighet till det.

Mitt råd till dig, (som du egentligen inte ska lyssna på), är att ta vara på dig själv genom att

  • känna efter vad du vill och orkar. Av vilken anledning gör du vissa saker? För dig själv eller för att du vill ditt barn bästa?
  • säga nej till det du inte vill
  • göra mer av det som ger dig energi
  • fundera över vad som är viktigt för dig och dina barn. Bestäm ca tre fokusområden, fokusera på det och strunta i resten. För vissa är hemlagad mat viktigt men är inte så noga med att gå ut varje dag, för vissa är fysisk närhet viktigt och bär sina barn i sjal istället för barnvagn.

Poängen är att vi är alla olika och fokuserar på olika saker i vårt föräldraskap. Att göra allt perfekt är inte detsamma som att vara en bra förälder, då missar du det viktigaste, dig själv.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du delta i diskussionen?
Bidra gärna med din åsikt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *